Meie klassi tegijad!

Anette, Lisbeth, Laura Susanna, Kätlin, Merilyn, Paula Maria, Hanna, Linette, Christin Sandra, Kertuliis, Stiina, õpetaja Kirsti


ja

Otto, Marten Erik, Hans, Henrik, Robert, Rando Marten, Erik, Cardo, Artti, Indrek ja Andreas.

pühapäev, 26. september 2010

Õppekäik Eesti Lastekirjanduse Keskusesse (20.09.2010)


Mida sain teada Eesti Lastekirjanduse Keskusest?
Esimesel korrusel on suur raamatukogu ja Edgar Valteri piltide galerii. Teisel korrusel on suur raamatute muuseum, lasteraamatu varakamber ning kunstikamber. Kolmandal korrusel ehk pööningul on jututuba ja kirjandussalong, kus saab mõtteid mõlgutada. Maja ise on vanaaegne ja õues ukse kohal on nukitsamehe kujutis. See on keskuse logoks ja vapiks, mille nimi on Nukits. Keskust võivad külastada kõik inimesed. Seal saab lugeda, raamatuid laenutada, kohtuda huvitavate raamatuinimestega, külastada näituseid. Kõige rohkem on lasteraamatuid, neid on seal umbes 40 000- 50 000. Kõige paksem raamat on seal saksakeelne sõnastik, kus on umbes 2000 lehekülge. Kõige väiksem raamat on u 1 kuni 2 leheküljeline.                                                                                                                                                                                      Linette

Veel teadmisi Sandralt, Randolt, Stiinalt, Robertilt, Paulalt, Arttilt, Hansult, Henrikult, Erikult, Kätlinilt, Lauralt, Martenilt ja Kertuliisilt:
·         Vanim raamat keskuses on aastast 1820.
·         Pikka aega on ainuke eestikeelne Eesti autori poolt tehtud koomiks „Maailma naba“.
·         Hoone, milles keskus asub, on tehtud aastal 1901. Enne asusid nad Liivalaia tänaval.
·         Anne Kõrge tutvustas väga vahvalt meile keskust, raamatuid ja rääkis üldse väga huvitavalt (tänasime teda kommikarbi ja tänumeiliga, millele ta ka vastas ja ootab meid taas külla). Ta on käinud ka meie raamatukogus.
·         Iga kahe aasta tagant antakse välja pronksist nukitsakujulist auhinda Eesti kirjanikule ja kujundajale.
·         2 korda järjest on võitnud Andrus Kivirähk ja Heiki Ernits. Aastal 2008 raamatuga „Leiutajateküla Lotte“ ning sel aastal „Kaka ja kevad“.
·         Seal oli veel häälega raamatuid, 3 D raamatuid ja ruumilisi raamatuid.
·          Raamatukogus on selline lamp, mis läheb sooja käes lahti.
·         Keldrikorrusel hoitakse vanu raamatuid.
·         Kui mõni inimene sooviks leida oma lapsepõlve raamatut üles, siis ELK aitab teda ja püüab selle hoidlatest üles leida.
·         Neil on oma kodulehekülg- www.eltk.ee
·         Teisel korrusel on akende ees suured piltidega luugid, millega tehakse vajadusel ruum pimedaks.
·         Pööningule minnes oli sildil kirjas „Tondid nõuavad vaikust“.
·         Üks kord aastas ilmub ajakiri „Nukits“, kus ilmuvad artiklid, uudised, konkursid, küsitlused jne raamatute ning kirjanike kohta.
·         Keskuses töötab u 14 inimest.
·         Pööningule viis 2 treppi. Üks oli keerdtrepp ja teine vana kivitrepp.
·         Pööningul olid nöörist tõmmatavad nukud.
·         ELK-s korraldatakse erinevaid lastekirjanduse üritusi. Näiteks ettelugemispäev, lastekirjanduse ümarlaud ja Eesti lastekirjanduse päev.
·         Hetkel oli kõige uuem raamat „Ei iial ilma Murita“
·         Eesti kõige kuulsamad lastekirjanikud (kes on palju kirjutanud) on Eno Raud, Aino Pervik, Leelo Tungal, Edgar Valter.
·         ELK-s on käinud Eesti president, Soome president, Hispaania kuninganna, Ilon Wikland.
·         Minu (Erik) vanaema raamatud on ka seal.
·         Laest vana värvi alt tuli välja ilus kirju lagi.
·         Läksime vanast trepist alla ja Henrik arvas, et see on vampiirilossi trepp.
·         2. korrusel oli palju uusi ja vanu aabitsaid. Õpetaja leidis ka oma aabitsa sealt üles.
·         Pööningul toimuvad igal laupäeval lugemisõhtud.
·         ELK lugeja pilet maksab 2.-
·         Kõige populaarsemad raamatud on ruumilised.
·         Seal on vineerist pingid, kuhu on raamatute kunstnikud maalinud raamatutest pilte ja tegelasi.
·         Välisuks on suur ja raske, mida mitu poissi pidid lahti hoidma.









Saku rattapäeva esikolmikus meie klassi poisid

RANDO, ROBERT ja HENRIK

Täna, 26.09.2010, toimunud Saku Rattapäeval,  koosnes kooliõpilaste esikolmik meie klassi õpilastest.
Esikohale sai Robert, teiseks tulin mina- Rando ja kolmas oli Henrik. Kokku osales selle vanuseklassi sõidus umbes 30 last. Distantsi pikkuseks oli 700m. Eraldi stardid olid veel lasteaia lastele, noortele (kellega koos ma veel teisegi distantsi läbisin ka 10. kohaga lõpetasin) ja täiskasvanutele.
Tänane rattapäev oli viimane üritus Saku kolmikürituste sarjast, millesse kuulusid ka talvine suusapäev ja suvine jooksupäev. Autasustati karikatega kõiki tublisid, kes olid osalenud kõigil kolmel alal. Meie hulgast oli selleks ka Henrik.
                                                                                           Rando  Marten
  
       

reede, 24. september 2010

Klassi ajalehe nimi on "SG 3.d"

Ajalehe konkursile laekus 33 nime. Võrdselt hääli kogusid "SG 3.d" (Kätlini pakkumine) ja "Alberti Ekspress" (Roberti pakkumine). Korduvhääletusel sai enim hääli esimene. Seega sai endal suu šokolaadiga magusaks Kätlin, kes lubas Robertiga auhinda jagada.

neljapäev, 23. september 2010

Sügisandide näitus

Neljapäeval (23.09.2010) avati meie klassis näitus. Näitusel olid väljas Rando leitud kummalised kartulid nimega Sügisepoegimine ja suur  õun.  Paula tõi kaasa ühe vahva porgandi. Hanna leidis miniporgandi ja väikse vahtra lehe, selle seade nimi on Värviline sügis. Kertuliis leidis laheda mitme juurega porgandi, mille nimi on Peet. Stiina tõi kooli hästi palju tammetõrusid nimetades neid Tammetõrude pesaks. Erik leidis ühe väga suure herilase pesa ja lehetäide poolt ära söödud lehe. Linette tõi porgandi, mis oli hästi suur ja veel südamekujulise kartuli. Kätlin korjas koos Linettega mürgiseid kärbseseeni ja toredaid tossuseeni. Artti  tõi kooli suure, mõnsa  näoga tomati. Laura ema valmistas isuäratavaid marineeritud seeni ja kurke. Kahjuks me neid proovida veel ei saanud.  Marten kujundas õuntega seade nimega Sügis. Otto meisterdas meie näitusele männiokastega lõbusa  siili. Kokkuvõttena on meie klassil lahe näitus. Täname kõiki lapsi ja nende pereliikmeid, kes neid aitasid.                                                                             Erik

Täna tulime kooli kõik oma sügisandidega. Panime need näitusele. Otto tõi oma “Siil Sassi”. See oli tehtud aia võrgust ja hästi paljudest okastest. Ottol tuli selline mõte, sest õel oli vaja ka siil lasteaeda viia. Rando tõi oma  töö, mille nimi oli “Sügis poegimine”, see oli tehtud keldrist leitud idanenud kartulitest ja hästi suurest ning augulisest õunast. Linette tõi oma “Pika Peetri”, mis oli oma aiast võetud porgand  (32 cm pikk) ning veel tõi ta südamekujulise kartruli. Hanna tõi oma “Kirju sügise”  ja see oli tehtud hästi pisikesest porgandist, Hiina laternast, kartulitest, vahtralehtedest, tammelehtedest ja samblast. Erik tõi oma kodust herilase pesa ja putukate ära söödud lehe. Artti tõi oma kasvuhoonest “Tomat Toomase”, millel oli arooniatest silmad ja nina ning pihlakatest suu. Indrek tõi oma aiast ebaküdoonia. Merylin ja Sandra käisid metsas ja korjasid seeni : männiriisikaid, murumuna, kuuseriisikaid ja tammetõrusid. Andreasel olid kaasas seened.
                                                                                 Paula Maria


Pildid on Randolt:

teisipäev, 21. september 2010

Otto vanaema Virge Jaanre kehalise kasvatuse õpetaja

Vanavanemate päeva eel oli vanavanematel võimalus tulla kooli ja anda õpilastele tund. Otto vanaema haaras härjal sarvist ja viis kooli staadionil läbi kehalise kasvatuse tunni. Loodame, et meie klass jättis hea mulje, sest meil oli küll väga vahva! Seda võite tõdeda ka piltidelt.





















Toreda päeva lõpetas väärikas auruvedur Kaspar, mis just tundide lõpus teel Türile algkoolimajast mööda kihutas.



auruvedur Kaspar


Meie klassi maskoti nimeks sai ronk Albert.

Hans tegi meile suure ja vahva paberist ronga, kes sai ühehäälselt nimeks Albert.


neljapäev, 16. september 2010

Matk Kurtnasse hobuse tallide juurde

Matkapäev (07. september 2010)
3. a, b, c ja d matkasid üheskoos Kurtnasse. 
Päev algas rongisõiduga Kiisa raudteejaama, seejärel jalgsi mööda kauneid loodusradu Kurtnasse. Seal jagunesime kaheks. Üks grupp läks tallidesse hobuseid vaatama, teised tutvusid mootorrattamuuseumiga. Hiljem pidasime üheskoos looduskaunis kohas jõe ääres piknikku, kus õpilased vahetasid mõtteid, sõid, jõid, mängisid, jooksid, nautisid kaunist ilma. Tagasiteel sõime jänesekapsaid ja vaatlesime seeni.



"kummitushobused" kappamas

<>
Läbi mikrofoni sai ka "stardivilet" öelda


Laste lemmikratas

Uus klassivanem

Täna valiti klassivanemaks Marten Erik.
Palju õnne!
Klassivanema abi on Kätlin.